7 targoncatípus, melyet építkezések során tudsz használni

Gondolom már Te is tapasztaltad, hogy a targonca milyen sokoldalú és kényelmes gép. Éppen ezért használják nagy mennyiségben az anyagmozgatáshoz és az építőiparban. Hihetetlenül nagy teherbírással rendelkeznek, és olyan magasságokat tudnak elérni, amely pusztán emberi erőforrás számára elérhetetlen lenne. Cikkünkben most 7 olyan típust sorolunk fel, melyeknek az építkezésnél veszik hasznát.

1.      Standard raktári targonca

Nehéz versenyezni a klasszikus targoncával. Ez az egyik leggyakoribb látnivaló, amelyet bármely raktárban meg tudsz figyelni. A formatervezése nagyon egyszerű, egyfajta kis golfkocsira hasonlít, amely elején ikervillák vannak.

Sokoldalúságuk és praktikus felhasználásuk páratlan, egy csomó különböző modell létezik belőle, különböző helyeken. Vannak olyan targoncák is, amelyek teljes egészében villamos energiával működnek. A környezetbaráttá váló raktáraknak komolyan meg kell fontolniuk ezeknek a gépeknek a beszerzését. 

2.      Teleszkópos targonca

A teleszkópos targoncák nagyon hasznos gépek. Bizonyos értelemben ezek a villás targoncák és daruk hibrid gyermekei. A daruk széles felhasználhatóságával bírnak, de targoncához méltó mód praktikusan kezelhetőek.

Míg a villástargoncák meglehetősen korlátozottak villájuk egydimenziós mozgásával, a teleszkópos rakodók úgy oldják meg ezt a problémát, hogy átlósan előre és hátra tudnak mozogni. Ez lehetővé teszi számukra, hogy olyan rakományokkal működjenek, amelyek a normál targonca elérhetetlenségén kívül esnek. A páratlan szögek és a szűk helyek nem felelnek meg a szórókeretnek és a nyújtható karnak.

Sokoldalúságuk miatt rendkívül hasznosak az építőiparban. Több ezer kilogrammot tudsz elérni velük egy adott magasságba és távolságba anélkül, hogy drága darut kellene alkalmaznod. A teleszkópos targonca sokkal kevesebb helyet foglal el, ami rendkívül praktikus és kívánatos bizonyos helyzetekben az építkezés során.

3.      Terepjáró targonca

Előfordulhat, hogy a standard targonca nem felel meg a feladatnak. Ezeket általában úgy alakítják ki, hogy raktárakba illeszkedjenek és viszonylag sík felületen működjenek. Ez nem teszi lehetővé őket a szabadban végzett munkákhoz. Ilyen típusú helyzetekben jobb egy durva terepjáró targonca használata.

Mint ahogy a neve sugallja, az ilyen típusú targoncákat általában a raktáron kívül használják. Az általuk használt gumiabroncsok különböznek a szokásos targonca gumiktól, amelyeket a legtöbb modellnél látsz. A terepjáró villás targoncák gumijai kemények és nagyon jól alkalmazkodnak a kültéri környezethez.

A jobb stabilitás érdekében ezeknek a modelleknek a gumiabroncsai túlméretesek és menetesek, ami nagyobb tapadást eredményez poros és csúszós környezetben. Hiszen ugye Te sem akarod, hogy egy kis eső katasztrófát okozzon a nehézgépeid számára…

4. Walkie targonca

Ezek az eszközök nem pontosan targoncák, de elég közel állnak hozzá. Meglehetősen furcsa megjelenésűek, de raktári környezetben rendkívül praktikusak. Időnként a kis emelőtargonca erőssége mellett szükség van egy raklap-emelő kényelmére. Ez a legjobban a walkie-rakodóval érhető el. Kényelmesen szállíthatod az anyagokat a raktár egyik végéből a másikba, miközben elegendő anyagot is képes felemelni.

Tervezése sokkal egyszerűbb, mint a legtöbb targonca esetében. Nincs olyan fülke, amelybe a sofőr beülhetne. Ehelyett a targonca mögött dolgozik, és úgy mozgatja a rakományt, mintha egy fejlett raklap-emelő lenne. Ezek a gépek elegendő manőverezőképességgel és kompaktsággal rendelkeznek, hogy rendkívül hasznosak legyenek a raktár körüli sok szűk helyen.

5.      Rendelésekhez használt targonca

Ez a modell a targoncák kisebb változata, és nem bírja a rendkívül nehéz terheket. Inkább a különleges szerepe miatt számít egyedinek. Ez nem csak a rendszeres hasznos rakományokat szállítja, hanem a raktár személyzetét is felveszi.

Így őket arra használják, hogy közelebb hozzák az üzemeltetőket a szállításra szánt rakományhoz.

zsolaka_blog_07_2_kep2 

6.      Emelő ellensúlyú targonca

Az ellensúlyos targoncáknak nincsenek látható tulajdonságaik, amelyek megkülönböztetik őket a szokásos raktári targoncáktól. Van azonban néhány titok, ami további stabilitást ad nekik.

A jármű hátsó részén egy csomó súly található, amely jelentősen növeli az egyensúlyt, amikor a villákkal emelik a dobozokat. Három abroncsuk hozzájárul az ellensúlyos targonca további stabilitásához, és sokkal jobb manővereket tesz lehetővé, mint a szokásos gumik. Nem használnak hosszabbító karokat a villákon, ami azt jelenti, hogy a sofőrnek fel kell haladnia a rakományig és a rakodás helyéig, mielőtt ténylegesen elengedi a teherbírót.

A legjobb dolog ezekben a targoncákban az, hogy hihetetlenül megbízhatóak. A súly ugyanaz marad, és évek óta tartó hosszú felhasználás után is tökéletesen működik. Emiatt sok raktár keresi ezeket a modelleket.

7. Ipari targonca

Amikor nagy hasznos rakományokat kell áthelyezni, akkor erőteljes és megbízható gépekre van szükség. Az ipari targoncák ideálisak a munkához. A teleszkópos targonca praktikusságát ötvözik a szabványos targonca mozgathatóságával és megbízhatóságával. Alapvetően rendkívül nagy teljesítményű targoncák, amelyek hatalmas terhekhez is jól alkalmazhatók.

Az átlagos ipari targonca maximális kapacitása körülbelül tizenöt tonna. Ez ideálissá teszi ipari környezetben, ahol az ilyen súlyok mindennap előfordulnak. Noha nem juthat el nehezen megközelíthető helyekre, ahogy például a teleszkópos targonca, viszont az ipari targonca sokkal magasabbra képes fordulni, mint amire számítasz egy ilyen hatalmas géptől.

Összegezve: a targoncák hihetetlenül hasznos gépek, számtalan felhasználással. Lehet, hogy egyszerű megfogalmazás az, hogy felemelik a dolgokat, azonban a targoncák még sokkal többet tesznek. Segítik a raktár működését, és nélkülük az anyagkezelés hihetetlenül lassú és unalmas munka lenne.

Azonban mit sem ér egy targonca megbízható, minőségi abroncs nélkül. Fordulj hozzánk bizalommal, és szerezd be targoncagumidat professzionális ipari gumiabroncs szolgáltatótól!

Kapcsolat

Zsolaka Kft.

Nyitvatartási idő:Hétköznap: 7:00 – 17:00 –ig (műhely 16:00

Központi postacím:2049 Diósd, Pf. 15.