A biztonság legyen veled

A raktározási munkák során leggyakrabban használt anyagmozgató gép kétségkívül a targonca. Mint minden jármű ez is nagyon veszélyes, ha nem rendeltetésszerűen használjuk. Sajnos évről évre történnek súlyos balesetek, épp ezért tartsd be ezeket a tanácsokat, hogy a Te cégednél ne forduljon elő hasonló eset.

A magyar törvények szerint a gépi emelővillás targoncák veszélyes munkaeszköznek számítanak, ezért a munkavédelem szerint üzembe kell őket helyezni használat előtt. Gondolj csak bele, több száz veszélyforrással kell szembenézni ezzel a nehéz járművel: felborulhat, elüthet valakit vagy a megemelt teher is lezuhanhat. Nem véletlen, hogy a targoncavezetést külön képesítéshez kötik…

Talán Te is emlékszel még arra a balesetre, ami 2017 februárjában történt: egy iszkaszentgyörgyi férfi egy kamion platójáról tolatott targoncájával, amikor az valamiért felborult és maga alá gyűrte a kezelőt. A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a szabályoknak megfelelően biztonsági övet használ az áldozat. Az eset jól rávilágított, hogy sokszor nem csak műszaki, de egyéni hiba miatt is megtörténhetnek a tragédiák, tehát ezeket a biztonsági szabályokat nem véletlenül hozzák meg…

Abroncs által nyújtott biztonság

Az, hogy a targonca abroncsai mennyire kopnak, függ a típusától, a használati idejétől, a nyomáselosztásától stb. A fúvott változatok bár nem használhatók magas emelésű targoncákra (párba szerelve lehetséges, régi gépeknél az SE abroncsok megjelenése előtt ez a megoldás létezett), de rugalmasságuk miatt védik a futóművet, ráadásul oldalfal merevségükkel nagy stabilitást biztosítanak kanyarodás közben is. Kopását folyamatosan ellenőrizve hosszú élettartalmat érhetünk el, ám amint a szakember cserét javasol, a cserét a legrövidebb idő alatt érdemes megejteni.

A tömör abroncsok előnye, hogy nagy felületen érintkeznek a talajjal, így nem kell félnünk az úgynevezett „aquaplaning”, vagyis a vízen futás effektustól sem. Ráadásul az olyan érzékeny helyeken, mint például a lakatosműhelyek, könnyen éles tárgyakba hajthat a kezelő, de a tömör verziókat tökéletes defektmentesség jellemzi, így nem kell félni az ilyen típusú balesetektől sem. A legnagyobb kérdés a kopás üteme, ám itt a folyamatos állapotfelmérés még fontosabbá válik, hiszen jellemzően a minták elkopása után egyszerűen csak új mintát kell vágni, majd addig használhatjuk, amíg a kopásjelző vonal el nem tűnik róluk.

Milyen lehetőségeink vannak még? Az ITALMATIC márka abroncsa olyan mély profillal rendelkezik, hogy kopáshatárig látható mintázattal bír, így jelentős megtakarítást érhetünk el utánvágás nélkül is.

A baleset megelőzést tehát úgy érhetjük el legkönnyebben, hogy betartjuk a munkavédelmi szabályokat – biztonsági öv használata – és állandó, szakértői ellenőrzést végzünk abroncsainkon.

Kerüld el a csúnya munkahelyi baleseteket, óvd meg munkatársaid testi épségét és ipari gépeid állapotát. Keress fel minket és mi költséghatékonyan, na és persze lelkiismeretesen végezzük majd ipari gumiabroncsaid ellenőrzését/szerelését.

Kapcsolat

Zsolaka Kft.

Nyitvatartási idő:Hétköznap: 7:00 – 17:00 –ig (műhely 16:00

Központi postacím:2049 Diósd, Pf. 15.