Az OTR abroncsok

Mi az az OTR gumiabroncs?

Az OTR - off the road - a nagy munkagépeken használt gumiabroncsok gyűjtőneve, nincs magyar megfelelője, talán a földmunkagép gumi áll a legközelebb hozzá. 

Az ilyen abroncsokkal ellátott gépeket főként az építőiparban, az útépítésben és a bányászatban használják, ahol kevés a szilárd burkolatú út. Ezek a körülmények pedig extra követelményeket támasztanak az ellenállással, a tapadással és a tartóssággal szemben. Az OTR gumiknak általában speciális a futófelülete úgy tervezték meg, hogy ellenálljon a földben nem látható éles tárgyaknak (ne kelljen mindent kikerülni) és garantáltan hosszú élettartamuk legyen. 

 

Milyen gépek használnak OTR gumiabroncsot és hogyan válasszuk ki?

Bár nyilvánvalónak tűnhet, úgy gondoljuk, hogy érdemes leszögezni: a géptípus határozza meg azt, hogy milyen abroncs használható rajta. 

Amikor kiválasztjuk, át kell gondolni, hogy mire használjuk majd a gépet, és milyen követelményeknek kell megfelelniük az OTR abroncsoknak. Milyen gyári előírások vonatkoznak rájuk, (fontos a méret vagy a méretek) figyelni kell a megengedett terhelésre. Vannak egyéb döntési szempontok is például az, hogy milyen gyorsan haladhat majd a gép vagy a kopásállóság, a gördülési ellenállás, az oldalstabilitás, kapaszkodóképesség. A megfelelő gumiabroncsok kiválasztásának következő lépését csak akkor lehet megtenni, ha ezeket a részleteket ismerjük.

Az tehát a legfontosabb, hogy az OTR gumiabroncsok megfeleljenek azoknak a tevékenységeknek és felületeknek, amelyekre szánták őket.

 

A választáskor fontos a minta

Általánosságban tehát a gép típusa, a munka jellege és a terep állapota, milyensége határozza meg, hogy milyen gumiabroncsot válasszunk. 

Megkönnyíti a döntést, hogy az OTR abroncsok mintáit feladatokra fejlesztették ki. Különböző területspecifikus profilok léteznek, melyek segíthetik a választást. Ezeket a profilokat úgy tervezték, hogy hatékonyan tapadjanak és terepkompatibilisek legyenek, miközben ellenálljanak a sérüléseknek, bemetszéseknek, hőnek és kopásnak. Az OTR gumiknál egyébként mindössze négy alapprofil létezik: a sziklaprofil (rock profile) a húzóprofil (traction profile) a blokkprofil és külön kategória a profil nélküli megoldások. 

Segítség lehet a választásban, hogy nálunk minden esetben megtalálható az, hogy milyen munkára a legalkalmasabb, hova ajánljuk az adott OTR gumit. Árulkodó lehet a profilmélység is, mely lehet extra mélytől, (L5-L5S) a mélyen keresztül, akár standard mélységű is. 

Ismerd meg az OTR abroncsainkat és válaszd a neked megfelelőt. Ha szeretnéd, ingyenes szakmai segítséget nyújtunk a választáshoz, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünK: https://zsolaka.hu/kapcsolat

Kapcsolat

Zsolaka Kft.

Nyitvatartási idő:Hétköznap: 7:00 – 17:00 –ig (műhely 16:00

Központi postacím:2049 Diósd, Pf. 15.