Fúvott vagy tömör gumiabroncsot válassz?

Fordított választás

Mivel a fúvott és a tömör abroncsnak is megvannak az előnyei azt szoktuk javasolni, hogy ne a gumit válaszd a géphez, hanem a gépet a gumihoz - ezzel részben meg is oldottuk a problémát mert van, hogy egy bizonyos géptípushoz egy bizonyos gumi választható csak. Ezt a technikát fordított választási technikának neveztük el tulajdonképpen egy gyors, kizáró választási módszer. Persze előfordulhat, hogy van mozgástér, és a döntés rád van bízva. Ismerd meg a különböző abroncsok előnyeit.

 

A fúvott gumiabroncs

A legfontosabb (és lehet, hogy ez máris eldönti a választást), hogy a fúvott abroncsokat általában targoncákhoz, „kis önsúlyú” gépekhez ajánljuk (de természetesen választhatod őket ipari rakodókhoz vagy ipari szállítókocsikhoz is) a jó rugózásuk miatt. Az ilyen gumik jól tapadnak, kiváló a stabilitásuk és a speciális futófelületük miatt használhatod akár beltéren és kültéren is. Mivel nem melegszenek gyorsan ezért akár hosszú távra is használhatod őket.

Nem sérülnek könnyen, legtöbbször komoly oldalfalvédelmük van, meglepő módon a defekt sem jellemző rájuk. A fúvott gumiabroncsoknak az egyik nagy előnye, hogy „lágy” és könnyű velük manőverezni, gyakran nem hagynak olyan erős nyomot, mint a tömör. 

Fontos, hogy igényelnek némi odafigyelést: időről időre ellenőrizni kell a nyomást, mert ha alacsony, akkor rosszul fog kopni a gumi, ha pedig valamiért túl magas, akkor nem tapad eléggé majd és túl kemény lesz, túl sérülékeny. 

Jó hír, hogy ha a nyomás ideális akkor a gumi tökéletes társa lehet a gépnek és neked. Az élettartama hosszú, javítható.

 

A tömör gumiabroncs

Vannak olyan - például a magasemelésű - gépek, ahol elvárt a tömör gumiabroncs, tulajdonképpen nincs választási lehetőséged. Az ilyen abroncsok hátránya, hogy a rugózási karakterisztikája rosszabb, mint a fúvotté, a gumi statikusabb, keményebb ezért nehezebb vele manőverezni és jobban igénybe veszi a gépet és a gépkezelőt is. 

Többféle – speciális – tömör gumi közül választhatsz. A non marking gumik előnye, hogy nem hagynak nyomot, viszont relatív drágábbak. Léteznek antisztatikus kivitelek melyeket robbanásveszélyes helyeken tudjuk használni. 

Alapvetően kemények, természetesen nem tudnak defektet kapni általában „tovább tartanak” és magas futásteljesítmény mellett alacsony a gördülő ellenállásuk.

A kérdés az tehát, hogy milyen géped van és arra milyen gumi megengedett: ez az első szempont, ami alapján döntened kell, meghatározhatja a gumi milyenségét. Ha lehet fúvott vagy tömör is, akkor az előnyök és a hátrányok ismeretében érdemes összevetni azt, hogy melyik a számodra ideális gumi.

Szívesen segítünk kiválasztani és beszerezni is a számodra ideális gumit. Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolat

Zsolaka Kft.

Nyitvatartási idő:Hétköznap: 7:00 – 17:00 –ig (műhely 16:00

Központi postacím:2049 Diósd, Pf. 15.