Retro traktorok hódítják meg az amerikai piacot

Amerikában gyakoriak az árverések, ahol a gazdák könnyedén be tudják szerezni a megfelelő mezőgazdasági munkagépet. Az elmúlt időszakban ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a farmerek gyakorlatilag ölre mennek az 1980 környékén, vagy az előtt gyártott traktorokért.

Szerinted mi lehet ennek az oka? Nem kell sokáig törnöd a fejed, hiszen meglehetősen kézenfekvő: a pénztárca dönt. A régi típusú európai gépeknek ugyanis kedvező az ára, valamint rendkívül megbízhatóak – ismétlem, 40 éves és még mindig jól működő munkagépekről beszélünk. Az alap jármű mellett továbbá az alkatrészek cseréje és szervizelése is költséghatékony módon történik, hisz nem igényelnek szoftveres javítást.

Több gazdasági elemző is vizsgálta ezt a jelenséget. Ők arra jutottak, hogy nem robbanásszerűen, egyik napról a másikra történt mindez, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Nem jellemző az érzelmi kötődés, hiszen az amerikai gazdák kevésbé ismerik ezeket a munkagépeket.

Sokkal inkább a már említett strapabírósága és elpusztíthatatlansága az adott gépeknek vezetett ahhoz, hogy ilyen kelendőek a Midwest régióban. És ha belegondolsz, miért is ne lennének, hiszen ezek a gépek itthon, magyar környezetben is jól szolgálnak.

És mindez rögtön más megvilágításba helyezi a hazai állapotokat is, hiszen eddig talán gondolhattuk úgy, hogy csupán azért vannak itthon még a földeken ezek az ütött-kopott gépek, mert nincs lehetőség újabbakat beszerezni.

Odakinn, „a nagy vízen túl” azonban lenne lehetőség bármilyen traktort venni – ők pedig a 40 éves modellekre tették le a voksukat. Az egyik legnépszerűbb a John Deere 4440, melynek ára elérheti akár a hatvanezer dollárt is.

Manapság viszont a csúcstechnika korszakát éljük, sokszor szoftveresen vezérelt traktorokkal, melyek azonban kevésbé megbízhatóak, és egy esetleges meghibásodás horribilis összegekre rúg, nem beszélve a traktorod kieséséből történő hátrányról.

2020 elején mindenki megtapasztalta az országban, milyen az, amikor kényszerből leáll a munka. Éppen ennek elkerülése miatt fontos az, hogy tökéletes állapotban legyenek munkagépeid, melybe a megbízható, minőségi, jó tapadású, hosszú élettartamú gumiabroncsok is beletartoznak.

Mi a Zsolakánál közel 30 éve foglalkozunk mindezzel. Tudd biztos „lábakon”, azaz kiváló abroncsokon munkagépeid, fordulj hozzánk bizalommal: http://zsolaka.hu/termekeink !

Kapcsolat

Zsolaka Kft.

Nyitvatartási idő:Hétköznap: 7:00 – 17:00 –ig (műhely 16:00

Központi postacím:2049 Diósd, Pf. 15.